Son dönemde ekonomi yönetiminin attığı “piyasa dostu” adımlar, Türk lirası (TL) varlıklarını olumlu etkilemeye devam ederken, Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) şubattan bu yana devam eden düşüş eğilimini sürdürerek 300 baz puana geriledi.
Piyasa dostu adımların etkisiyle TL varlıklara olan talep güçlü kalmaya devam ediyor. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi rekor kırarken, yabancı yatırım kuruluşlarının TL varlıklara ilişkin olumlu raporları da açıklanmaya devam ediyor.
Türkiye’nin yurt dışı borçlanma ihalelerine olan artan ilgi, borçlanma faizlerinin düşmesi ve vadelerinin uzamasını sağlayarak uygulanan ekonomi programına güveni artırdı ve yatırımcı ilgisinin oluşmasına katkı sağladı.
Türkiye’nin CDS’indeki düşüş eğilimi hızlandı. Ülkenin CDS’i gelişmekte olan ülke CDS’leri ortalaması ile karşılaştırıldığında en düşük seviyeye indi.
Son bir haftada Eximbank, Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Hazine’nin yurt dışı borçlanma ihalelerinde toplamda 4 milyar dolar dış kaynak temin edilirken, toplam talep de 23,8 milyar dolar oldu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen 15 Mayıs 2034 vadeli 3 milyar dolar tutarında bir eurobond ihracı oldu. İhraca yaklaşık 300 yatırımcı, toplam ihraç tutarının 3 katından fazla talep gösterdi. Eurobond ihracının ilk getiri beklentisi piyasaya yüzde 8,375 seviyesinde duyurulmuştu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda yaşanan başkanlık değişimine karşın, izlenecek politikalarda bir değişiklik olmayacağına yönelik mesajların net şekilde verilmesi yatırımcı güvenini yansıttı. ABD Kongresi’nin Türkiye’nin F-16 uçağı satın almasını onaylama kararı ilişkilerin daha olumlu anlamda gelişebileceği ihtimalini artırdı.