Koronavirüs salgınında Avrupa 4. dalgayı yaşarken Güney Afrika’da yaklaşık 100 kişide tespit edilen yeni varyant nedeniyle küresel piyasalarda sert düşüşler yaşanıyor. Avrupa’da birçok ülke kısıtlamalar giderken Avusturya tam kapanma kararı aldı ve Güney Afrika’daki yeni varyantın bulaşıcılık hızı bilinmemesine karşın birçok Avrupa ülkesi buraya olan seyahatlere sınırlama getirdi.
Avrupa’da vaka artışına çok tepki vermeyen hisse senedi piyasası Güney Afrika varyantının ardından dün bir miktar geriledi, bugün ise ortalama %3’lük düşüş yaşıyor. En çok etkilenen hisseler ise seyahat tarafı oldu. Taşımacılık ve hava yolu hisseleri bu hafta son ayların en kötü günlük performansını gösterirken para birimlerinde ise Güney Afrika randı düşüşe öncülük ediyor.
USD/ZAR bu yıl Nisan 2020’de rekor seviyeye çıkmasının ardından sonraki 14 ay boyunca geriledi ve bu yılın ilk yarısında 13,40’a gerileyerek Şubat 2019 sonrası kazançlarını geri verdi. Yılın ikinci yarısında Fed’in varlık alımlarını azaltmaya hazırlandığını açıklaması ve doların güçlenmesi ile yükselişe geçen kur, kademeli olarak 15,0 seviyesi üzerine çıktı. Fakat rand, bu yıl dolar karşısında en az gerileyen para birimlerinden olmuştu. Bu ay ise kur %6 yükseliş yaşadı ve bugün 16,37’ye çıkarak Kasım 2020 sonrası en yüksek seviyeyi gördü. Kurun sene başı getirisi de bu ayki yükselişle beraber %10’a çıktı.
ABD borsalarının yarım gün açık olduğu haftanın son işlem gününde ABD Dolar Endeksi 96,0 seviyesine geriledi ve bu haftaki kazançlarını geri verdi. Dolardaki düşüşle gelişmiş ülke paralarında yükseliş olmasına karşın risk iştahının da azalması nedeniyle gelişen ülke paraları da değer kaybediyor.
Bugün rand ile beraber en çok düşen paraların başında ruble ve Meksika pesosu gelirken Türk lirası da bugün dolar karşısında %1 düşüş yaşıyor.
Yeni varyant öncesi piyasalar yüksek enflasyon ve istihdamdaki toparlanma nedeniyle Fed’in varlık azaltım tutarını artırmasını beklerken bugün ise bu beklenti oranı azaldı ve bu nedenle dolarda gerileme var, ancak aynı nedenden dolayı küresel risk iştahının azalması gelişen ülke paralarının da değer kaybetmesine neden oluyor.