Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ikinci ayına girerken müzakereler bugün İstanbul’da devam ediyor. Savaşın gıda, enerji ve emtia fiyatlarını artırması nedeniyle küresel enflasyonun Mart ayında daha da artması bekleniyor.
Şubat’ta tarihi yüksek seviyeye çıkan Euro Bölgesi enflasyonun Mart ayında artması beklenirken Avrupa Merkez Bankasına dair faiz artışı beklentileri de kuvvetlendi. Son toplantıda gerekmesi durumunda tüm araçların kullanılacağı belirtilse de piyasalar Merkez Bankasının geride kaldığını düşünüyor ve bu yılın ikinci yarısından itibaren faiz artışına gitmesini bekliyor.
Tahvil faizlerindeki yükseliş de bu beklentiyi desteklerken euro, bu hafta piyasalarda toparlanma gösteriyor.
Dolar karşısında ay başında 1,08’e gerileyen euro, bu hafta 1,10 üzerinde işlem görüyor. Haziran 2021’de Fed’in varlık alımlarını azaltmayı gündeme alması ile 1,2250’den düşüşe geçen parite son 10 ayın 8’ini düşüşle geçirdi. Mart ayında %1,5 gerileyen paritenin 1,10 üzeri hareketinde Avrupa Merkez Bankasına dair beklentilerin etkisi var.
Dolar, ay başına göre jeopolitik risklerin biraz azalması ve barış beklentileri ile gerilese de ABD Dolar Endeksi bu ay %2 primli.
Bugün euronun toparlanmasıyla EUR/CHF1,0345’e EUR/GBP 0,8440’a yükselirken EUR/TRY 16,40’a yükseldi. Euro kuru aylık bazda %5 primli işlem görüyor.