Küresel piyasalar Omicron varyantının ekonomi üzerinde büyük hasar yaratmayacağı düşüncesi ile yükselirken Fed’in son tutanaklardaki şahin ifadeleriyle görünüm bozuldu. Bu ay, küresel endekslerde Fed baskısı var. Gelecek hafta yapılacak FOMC toplantısında komitenin Mart hazırlığını dile getirmesi beklenirken yılın ikinci yarısı için de bilanço küçültme sinyalleri vermesi bekleniyor. Piyasalarda Mart ayında 0,25 bp oranındaki faiz artışı beklentisi %90 üzerinde olurken Mayıs beklentisi de %50’nin üzerinde.
Fed etkisi ile bu ay ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,88’a çıkarak 9 Ocak 2020 sonrası en yüksek seviyeyi gördü ve ons altın bu hafta başında tahvil baskısı ile gerilerken jeopolitik risklerde düşüş 1.806 dolar seviyesinde durdu.
Rusya ve Ukrayna arasında 2014’te başlayan Kırım sorunu, Ukrayna’nın NATO’ya üye olması ve Batı’dan destek alması ile daha da arttı. ABD ve Rusya’nın da Ukrayna üzerinden karşı karşıya geldiği bu dönemde siyasi tansiyon son derece yüksek. Son olarak ABD, Rusya’dan her an bir saldırı olabileceğini belirtti.
Parasal sıkılaşma öncesi gerileyen altın, bu hafta jeopolitik risklerle 1.806 dolardan 1.818 dolara sınırlı yükseliş yaşıyor.
Kasım ayı içindeki hızlı ancak kısa süreli atak sonrası 1.835 doları aşamayan fiyatta 1.800 dolar altı hareket de şimdilik geçici ve işlemler bu aralıkta dar bantta seyrediyor. Fed kanadından gelecek açıklamaların Mart öncesi fiyatlamada ilk etkili madde olması beklenirken her dönem jeopolitik gelişmelerden beslenen altın için bu başlıklar da önemli. Dolayısıyla ABD – Rusya – Ukrayna gelişmeleri piyasaların radarında.
Bu hafta onsta yatay seyir yaşanırken gram altında da aynı durum söz konusu. USD/TRY kuru bu hafta 13,60 yakınında işlem görüyor ve hem ons hem de dolar kurundaki sığ aralıkla gram fiyatı da 800 TL – 785 TL aralığında dar bantta işlem görüyor.