Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Merkez Bankası, geçen haftaki toplantısına kadar Euro Bölgesi’nde yükselen enflasyonu geçici görerek orta vadede %2 hedefine doğru gerileme olacağı görüşündeydi. Bölgede son enflasyon oranı %5,1 ile zirve yaptı ve ÜFE de %26’yı aşarak tarihi seviyeye çıktı. Şubat toplantısında şahin bir tutum sergileyen banka, enflasyondaki yükselişe vurgu yaptı. Başkan Lagarde, daha önceki konuşmalarında belirttiği 2022 için faiz artışı pek mümkün görünmüyor, ifadesi bu toplantıda kullanmadı. Ek olarak da enflasyondan endişe ettiklerini söyledi.

Merkez Bankası toplantısının pandemi dönemindeki en şahin toplantı olmasının ardından konsey üyesinin bu yıl sonunda faiz artışı olabileceğine dair açıklamalarda bulunması da beklentileri artırdı. Zaten piyasalarda Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin daha önceki güvercin ifadelerine karşın enflasyona bağlı erken bir adım beklentisi vardı, Şubat toplantısı da bu beklentileri güçlendirdi.

Mart ayında pandemi varlık alımlarını bitirmeyi planlayan banka, standart varlık alımlarını da kademeli olarak azaltacak. Bu süreçte enflasyondaki yükseliş hızı ve hızı etkileyen küresel enerji fiyatlarındaki seyir belirleyici olacak.

Son toplantının ardından yükselen euro, bu hafta ivmesini azalttı. EUR/USD Cuma günü 1,1484’e çıkmasının ardından bu hafta 1,14’ün altını test etti. Haftalık bazda sınırlı gerileme gösteren parite aylık bazda %1,7 primli işlem görüyor.

Şahin toplantı sonrası paritede 1,13’lü seviyelerin 1,14’e taşındığı görülüyor. Haftanın devamında ABD’den gelecek enflasyon verisinin oynaklığı artırması bekleniyor. 1,1480 – 1,15 aralığı direnç bölgesi olarak görülüyor. Ocak ayında da bu seviyeye çıkan parite ardından 1,1122’ye gerilemişti. 1,1270 – 1,1350 aralığı paritede denge bölgesi olarak izleniyor.

 

Dolar Haberleri

Sitemizde uzmanlarımız tarafından yayınlanan günlük dolar haberlerini sizler de yakından takip edebilir ve doların gidişatı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Bir yorum yap