Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Altın Fed toplantısını bekliyor

Ons altın FOMC toplantısı öncesi 1.830 dolar üzerinde tutunmaya çalışıyor. Geçtiğimiz hafta 1.848 dolara çıkarak 22 Kasım sonrası en yüksek seviyeyi gören kıymetli meta, ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş nedeniyle alımlarını sürdüremedi. Fakat tahvil baskıyla eş zamanlı olarak jeopolitik risklerin de yükselmesiyle fiyat 1.830 dolar tabanını korudu.

Bu hafta altın fiyatlamasındaki iki önemli gelişme FOMC toplantısı ve Rusya – Ukrayna gerilimi.

Piyasalar, son toplantıda parasal sıkılaşmanın hızlı olabileceğini belirten Fed’in Mart ayında faiz artırımına başlamasını bekliyor ve yarınki toplantıda da bu yönde mesajlar verilmesi bekleniyor. Faiz artırımına dair beklentiler %95’i aşmış durumda, fakat piyasaların asıl yakından takip ettiği konu ise bilanço küçültmesi. Beklenti, yılın ikinci yarısında bilançonun küçültülmesi yönünde olurken 4 olarak öngörülen faiz artışının da artırılmasına sıcak bakılıyor.

Şahin Fed elbette dolar için güçlendirici bir durum, fakat enflasyon da altını beslediği için sıkı para politikası başlangıcında altında daha önceki döneler gibi hızlı ve sert bir geri çekilme yaşanması beklenmiyor. Daha çok, sıkı para politikasına geçilmesiyle adımların ne hızda atılacağının fiyatı etkilemesi bekleniyor.

Rusya’nın Ukrayna nedeniyle ABD ve İngiltere ile karşı karşıya gelmesi de piyasalarda güvenli limana olan talebi destekliyor. Olası bir saldırı durumunda Batı’nın yaptırım ve müdahalenin kaçınılmaz olmasının altını çizmesiyle bu hafta altın toplantı öncesi gücünü koruyor. Günlük bazda hafif satıcılı fiyatlama olmasına karşın talebin canlı olması düşüşleri sınırlıyor.

Şahin Fed ve yükselen dolar olasılığında ons altında 1.800-1.795 aralığı en yakın destek bölgesi olarak izleniyor. Mart ayının desteklenmesine karşın daha fazla mesaj verilmemesi durumunda ise görülecek alımlarda 1.858- 1.860 dolar aralığı ilk direnç olarak izleniyor. Fakat Fed’e karşın jeopolitik gelişmelerin etkisinin artması altını desteklemeye devam edebilir.

 

Dolar Haberleri

Sitemizde uzmanlarımız tarafından yayınlanan günlük dolar haberlerini sizler de yakından takip edebilir ve doların gidişatı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Bir yorum yap