Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dolar Satmak TL’nin Değer Kaybını Önler Mi?

Türkiye’de 2018 ve 2019 yılı itibariyle Dolar fiyatlarının giderek yükselmesi, ülkede Dolar satışı ile başlayan pek çok farklı dönemi ortaya çıkardı. Yaşanan bu ekonomik dalgalanma içerisinde özellikle Dolar satmanın önerildi. Ve siyasi iktidar tarafından bu yönde bir hamlenin yapılması da bunu cezbetti. Dolar satmak TL’nin değer kaybını önler mi ya da Dolar satmak Dolar fiyatlarını düşürür mü şeklinde sorular sorulmaya başlandı.

Dolar Satmak

Dolar satmak TL’nin değer kaybını önler mi?

Vatandaşların ellerinde bulunan Dolarları satması, Dolar fiyatlarında özellikle anlık yüksek satış olacağı için aşağı yönde bir hareket sağlayabilir. Bununla birlikte ülkedeki herkesin Doların artması ile birlikte Dolar fiyatlarının düşmesi beklenir. Fakat özellikle yatırımcılar ve özel sektör tarafından bu alanda yapılan hamleler Dolar fiyatlarında daha çok belirleyicidir. Ülkedeki tüm vatandaşlar Doları satmış olsa dahi ülkedeki toplam Dolar tutarının az olması ve farklı alanlardaki Dolara olan ilginin artması yine Dolar fiyatlarını yukarı yöne çekecektir. Bu nedenle Dolar fiyatlarını aşağı yönlü çekebilmek adına tek başına Dolar satışı hiçbir zaman yeterli olmayacaktır.

Dolar nasıl düşer?

Doların düşmesi adına ülkenin güçlü bir ekonomi ve istikrarlı bir siyasi duruma ihtiyacı olmaktadır. Bununla birlikte yatırım, turizm ve ihracat konusunda aktif olunmalıdır. Tüm bu yollar ile ülkeye Dolar girişi olacağı için Dolar fiyatlarında aşağı yönlü bir düşüş rahat bir şekilde görülebilecektir. Bu nedenle de Türkiye genelinde doğru bir ekonomik politika ile birlikte bu alanda hareket etmek, Dolar ile mücadelenin en etkin yönlerinden bir tanesi olacaktır.

Türkiye’de dönemsel olarak yapılan ve milli bir politika olarak görülen Dolar satma işlemlerinde bugüne kadar ciddi bir etkinin olmadığı net bir şekilde görülmektedir. Bu nedenle bundan sonraki süreçte de sadece vatandaşların Dolar bozdurarak talebi azaltması ve ülkedeki Dolar stokunun yükselişini sağlaması tek başına bir çözüm olmayacaktır. Bu konuda mevcut ekonomik veriler ve bugüne kadar alınan sonuçlar durumu net bir şekilde ortaya çıkarmaktadır. Bu konuda soru işareti olan kişiler için de mevcut tablo durumu netleştirecektir. Dolar satmak ve Dolar alarak kar elde etmek için paylaşımlarımızı takip edebilirsiniz.

 

Dolar Haberleri

Sitemizde uzmanlarımız tarafından yayınlanan günlük dolar haberlerini sizler de yakından takip edebilir ve doların gidişatı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Bir yorum yap