Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ülkedeki en büyük ve karlı şirketlerin ortalama yüzde 2,6 vergi ödediği açıklaması, bu şirketlerin agresif vergi planlama stratejileri kullanarak çok az vergi ödemek veya hiç vergi ödememek için çaba sarf ettiğini göstermektedir.

– Bu durum, hemşireler, itfaiyeciler, polis memurları ve öğretmenler gibi kamu hizmeti veren kişilerden daha düşük vergi ödeyerek, hissedarlarına rekor karlar dağıttığı anlamına gelmektedir.
– Bu durum aynı zamanda küçük işletmelerin büyük şirketlere karşı haksız rekabet avantajı elde ettiğini de ortaya koymaktadır.

Gelir İdaresi (IRS) tarafından yayınlanan yeni bir teklif ise, en büyük ve karlı şirketlerin ödediği kurumlar vergisindeki kayıpları ele almak için Kurumsal Alternatif Asgari Vergi (CAMT) uygulamasını içermektedir.

– Yeni teklif, yaklaşık 100 şirketin CAMT ödeyeceğinin tahmin edildiği ve bu sayede büyük şirketlerin hissedarlara bildirdiği karlara asgari bir vergi uygulayarak küçük işletmeler için eşit şartlar sağlanacağı belirtilmektedir.
– CAMT’nin büyük şirketlerin hissedarlara bildirdiği karlar üzerinden asgari yüzde 15 vergi ödemelerini zorunlu hale getirerek vergi adaletini artıracağı ifade edilmektedir.

Açıklamada, CAMT’nin yalnızca yılda ortalama 1 milyar dolardan fazla kar eden büyük şirketler için geçerli olacağı ve bu sayede 2025’te 20 milyar dolar, 2025-2034 döneminde ise 250 milyar dolardan fazla gelir sağlanacağının tahmin edildiği belirtilmektedir.

– Tüm paydaşların teklife 12 Aralık’a kadar yorum yapabileceği ve Hazine Bakanlığı ile IRS’nin önerilen düzenleme hakkında aldığı yorumları değerlendireceği vurgulanmaktadır.

Dolar Haberleri

Sitemizde uzmanlarımız tarafından yayınlanan günlük dolar haberlerini sizler de yakından takip edebilir ve doların gidişatı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Bir yorum yap