Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlayıp diplomatik bir krizi topyekûn bir savaşa dönüştürmesinin ardından Perşembe günü Avrupa borsaları düştü.
{172|DAX}} endeksi %3,5 düşerken CAC 40 %3,2 geriledi ve FTSE 100 %2,8 kayıp yaşadı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Perşembe günü ülkeyi işgal etmeyi planlamadığını iddia ederken Donbas bölgesindeki ayrılıkçıları desteklediğini belirterek doğu Ukrayna’ya askeri bir operasyon düzenleneceğini duyurdu.
Bununla birlikte Kiev’deki Ukrayna hükümeti bunu, havaalanları ve uçaksavar sistemleri de dahil olmak üzere askeri tesislerin hedeflendiği “tam kapsamlı bir işgal” olarak nitelendirdi ve sıkıyönetim ilan etti.
Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığması ve yatırımcıların Putin’in niyetinin ne olduğunu tam olarak anlamaya çalışmasıyla küresel borsalar haftalardır gergin durumda.
Rusya’nın hareketi Batılı liderler tarafından sert bir şekilde kınandı. Piyasa şimdi Rusya’ya uygulanacağı kesin olan yaptırımların tam kapsamını ve bunların küresel büyüme üzerindeki potansiyel etkisini bekliyor.
Bu jeopolitik riskler, Perşembe günü yatırımcıların aklında önemli bir yer ediniyor ancak kazanç sezonu da Avrupalı bir dizi büyük ismin sonuç paylaşması ile devam ediyor.
Anheuser-Busch InBev (BR:ABI), 2021’i beklenenden daha güçlü sonuçlarla bitirdikten sonra 2022’de kârının artacağını öngördü ve hissesi %0,8 arttı.
AXA (PA:AXAF) geçen yıla göre kârını ikiye katlamasına rağmen çatışmanın ek taleplere yol açacağı korkuları arasında %4 düştü.
Deutsche Telekom (DE:DTEGn) hissesi, ABD birimi T-Mobile’daki güçlü rapora ve Avrupa işindeki büyümeye rağmen %3,9 düştü.
Accor (PA:ACCP) hissesi, seyahat ve eğlence sektörünün bugünkü haberlerden kötü bir şekilde etkilenmesiyle %4 düştü – hem de Avrupa’nın en büyük otel grubu, 2021’de temel kazançlarının tekrar kâra döndüğünü söylemesine rağmen.
WPP (LON:WPP) geçen yıl %12’nin üzerinde satış büyümesi rapor etmesine ve 2022 için 1,1 milyar dolarlık yeni bir hisse geri alımı başlatmasına rağmen hissesi %6’nın üzerinde değer kaybetti.
Öte yandan Uniper (DE:UN01) hissesi %10’un üzerinde düşüşle 14 ayın en düşük seviyesine geriledi. Çünkü Alman kamu şirketinin Rusya’da önemli faaliyetleri var ve Çarşamba günü durdurulan Nord Stream 2 doğalgaz boru hattının mali destekçilerinden biri.
Petrol fiyatları yükseldi. Rus birliklerinin Ukrayna’ya gönderilmesi küresel enerji arzının kesintiye uğrayacağına dair korkuları artırdıktan sonra Brent, 2014’ten bu yana ilk kez kısa bir süre 100 doların üzerine çıktı.
Batılı güçler şimdiye kadar Rusya’ya yönelik yaptırımlar açısından enerji piyasasından uzak durdu ancak şimdi daha ağır cezalar verilmesi muhtemel görünüyor. Bu, Avrupa ülkelerinin enerji kaynakları için alternatif aramak zorunda kalacağı ve zaten dar olan bir piyasanın daha da zorlanacağı anlamına geliyor.
ABD ham petrol vadeli işlemleri %6,1 artışla 97,76 dolardan işlem görürken Brent kontratı %5,9 artışla 99,62 dolar oldu.
Öte yandan altın vadeli işlemleri %1,8 artarak 1.945,60 dolar olurken EUR/USD %0,7 yükselişle 1,1239’den alıcı buldu.