Altın fiyatları, Covid varyantı Omicron’a ilişkin endişelerin azalması ve güçlü ABD perakende satış verilerinin risk iştahını artırmasına karşın, Salı günü zayıf işlemlerle bir haftanın en yüksek seviyelerinde işlem görüyor. Ayrıca, geçen hafta Dolar/TL kurunda yaşanan çöküşle 1.000 TL üzerine çıktıktan sonra 630 TL seviyelerine çekilen gram altın, ons altındaki hafif yükselişle birlikte kurdaki kuvvetli artışın desteğiyle 700 TL seviyelerine tırmandı.
“Katılım eksikliği var” diyen SPI Asset Management’ın yönetici ortağı Stephen Innes’e göre, piyasalar arası korelasyonun herhangi bir küçük parçası piyasaları hareket ettirecek. Analist şu değerlendirmeyi yapıyor:
Tartışmanın can alıcı noktası olacak ve muhtemelen altının yukarı yönlü momentumunu sınırlayacak olan şey, ekonominin Omicron’da yaşadıkları bu küçük kaymadan kurtulurken yükselebilecek olan reel faizler.
Asya hisseleri, güçlü perakende rakamları arasında Wall Street’te rekor kıran bir günün hızlı akışında yükselirken, yatırımcıların daha riskli para birimlerinde ve hisse senetleri gibi varlık sınıflarında kalmasıyla güvenli liman Yen zemin kaybetti. Öte yandan ham petrol fiyatları, Omicron varyantının küresel talep üzerinde yalnızca sınırlı bir etkiye sahip olacağı beklentileriyle zemin kazandı.
Aynı zamanda güvenli bir liman olarak görülen ABD doları, emsallerinden oluşan bir sepet karşısında son işlem aralığının alt sınırına yakın bir yerde zayıflayarak, dolarla fiyatlandırılan altının ABD dışı para birimi sahipleri için cazibesini korudu ve kayıpları sınırladı. Buna ilaveten, faiz beklentilerine oldukça duyarlı olan iki yıllık Hazine tahvil faizi, Tokyo’da yaklaşık 22 ayın en yükseğine sıçrayarak, faizsiz külçeyi elde tutmanın fırsat maliyetini artırdı.
Bununla birlikte, Nirmal Bang Commodities araştırma başkanı Kunal Shah, bazı merkez bankalarının agresif bir şekilde daralmasının altının yukarı yönlü hareketini sınırladığını, ancak olumsuzluğun geçmişte olduğu kadar şiddetli olmadığını, bu nedenle altının temel gücünün görünür olduğunu belirtiyor.
Geçen haftalarda Türk piyasaları görülmemiş bir dalgalanma yaşadı. BIST endeksindeki sert satışlara eşlik eden parabolik kur artışı, ons altının dolarla fiyatlanması nedeniyle rekorlar kırarak 1.000 TL’nin üzerini gördü. Sonrasında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kur Korumalı Mevduat açıklamasına paralel döviz satımlarıyla döviz kurları çıkış hızından daha sert bir düşüş yaşadı ve 18 üstünü gören Dolar/TL kuru haftayı 11’in altında kapattı. Bu hafta ise kurlar yeniden yukarı doğru hareketlenmeye başladı. Teknik Analiz Uzmanı Tunç Şatıroğlu Twitter hesabından yapmış olduğu paylaşımlarda dolar ve gram altındaki yükseliş değerlendirdi. TCMB’nin müdahalesine dikkat çeken uzman, şunları ifade etti:
Dolar/TL henüz yükselişe geçmediği için gram altında da yükseliş başladı diyemiyorum. Cari fazla verdiğimiz ve dolar kurunda da daha fazla düşüş olması istenmediği halde piyasalar kapandıktan sonra, borç dolar satarak müdahalelerle kurun düşük tutulmaya çalışıldığını görüyoruz.
Tunç Şatıroğlu, TL’ye güvenen yatırımcının, Naci Ağbal’ın görevden alındığı günden beri büyük zararda olduğunu belirtti ve borsaya güvenenlerin de hem Naci Ağbal’ın görevden alınmasında hem de 20 Aralık operasyonunda mağdur edildiğini iddia etti. Uzman, değerlendirmelerini şu şekilde sonlandırdı:
Dolar alan, altın alanlar da zarar gördü. Bu yatırım ortamında analizler yetersiz kaldı. Bundan sonra sadece teknik analiz veya finansal analiz değil siyasi analiz de yapmak şart oldu. Bu da maalesef birilerinin işine gelmiyor. Yatırımcı dostu olunması istenmiyor.